HVOR VAR DU 22. JULI 2011?

Fortell oss hvor du var, hvordan du først fikk høre om terrorhandlingene og hva du følte.

Alle kommentarer som inneholder ordet "byen"

Vis alle kommentarene

" På besøk med ett barnebarn hos min mor. Verandadøren med åpning i retning regjeringsbygget sto åpen. Et uvanlig drønn, en eksplosjon ulik alt jeg kjente, men lignet bygning som faller sammen (hørt på film og tv). -Tok de en minibank, nå sa min tunghørte mor på 99 år (idag i god behold på 100). Etter sekunder fyltes luften med sirener fra alle kanter, over Alex Kiellands plass mot byen. Det oppsiktsvekkende var også at allerede etter ca 5 min ringte vår sønn fra hotellrommet i Gøteborg og lurte på hva som skjedde i Oslo og hvor vi som barnevakt for to og barna befant oss. Via Facebook hadde han fått melding fra Oslo sentrum om eksplosjon av ukjent omfang. Barnevakten fikk streng beskjed om å reise hjem. En uvirkelig tid fulgte. "

- Tor Mørk 65 år Vitebegjærlig

" Vi hadde kommet til Icmeler denne morgenen og var på en tur rundt i byen for å bli kjent. Vi satt på en restaurant, da kelneren fortalte at han hadde sett på nyhetene ombomba i Oslo. Da hadde det ikke skjedd noe på Utøya enda. Vi gikk tilbake til hotellet vårt og satte på BBC news og fulkte med hele ettermiddagen og kvelden. Det ble en litt merkelig ferie. Alle snakket om dette. "

- Arild Hegerberg 54 år Vitebegjærlig

" Jeg skulle akkurat til jobben min da jeg leste om hva skjedde på nettet. Det var veldig vanskelig å dra på jobb, jeg ville bare se på tv og høre hva skjedde i min elskede Oslo, hvor jeg skulle flytte en uke senere. Da jeg var på jobb (som kassedamen), spurte jeg mennesker om de hadde hørt noe nytt. Kollegaene mine var veldig bekymret, fordi de visste jo at jeg skulle flytte dit. Jeg er ikke norsk, men jeg har alltid følt meg mer norsk en nederlandsk, og det var vanskelig å høre alt som skjedde og ikke være i Norge. Nå har jeg bodd nesten ett år i Oslo, og jeg elsker byen og landet så mye, og det føler bra å være her nå og bli med til minnemarkeringen i Oslo. Jeg elsker Norge, og jeg skal aldri glemme det som skjedde. "

- Heleen Zalmstra 22 år Trist

" Jeg var ungdomsleder på leir på Færøyene. På leiren kommer det barn fra hele verden for å bli kjent, lære om kultur og fred og skape en internasjonalt vennskap. Vi var midt i en aktivitet hvor de 48 barna ble delt i grupper og skulle lage byer av pappa, papier og diverse. Så ble de fortalt at de skulle ødelegge nabobyen, uten at de visse at noen ødela deres egen by. Så fikk vi meldigen - bombing i Oslo. Hovedstaten vår var nå ødelangt, på ekte. Så kom skytingen. Vi var fortvilet, redde og triste. Vi gråt og trøstet hverande, men holdt masken slik at ikke barna skulle få greie på noe. Det ble fortalt på veien hjem to uker senere. "

- Marthe Dorthea 18 år Trist

" Jeg var midt i København med mann og to barn på 14 og 1år. fikk en kort telefon fra svoger ii Oslo som fortalte om en bombe i sentrum. Alt virket uvirkelig. Vi leste nettaviser på iphone mens vi gikk gjennom byen. Skyting på Utøya, kjempebombe i regjeringskvartalet. Tenkte på både terrorister og sinnsyke hevnere. Det siste virket mer og mer sannsynlig ettersom rykter og twittermeldinger fra Utøya kom frem. Vanskelig å ta det inn. Halve natten foran tv på hotellet. Norsk, dansk, svensk, internasjonale kanaler. Stoltenbergs blikk og storbergets skjelvende stemme. De visste mer. En morgen med et ufattelig tall på antatt omkomne. Kringsatt av fiender ble sunget i domkirken. Ville bare gråte men gikk ut i dagen og livet sammen med barna. Savnet Oslo. Tomhet, tristhet, skrekk og sjokk. "

- Catherine 38 år Redd

" Vitebegjærlig, trist, sint og redd - kanskje? Ingen av disse ordene er egentlig dekkende. Den byen jeg bor i og kjenner, forandret seg fullstendig i disse påfølgende timene etter smellet. Tomme gater. De betryggende kjente lydene var byttet ut med sirener og ambulansehelikoptere som fløy over taket mitt på vei til Ullevål sykehus. Dette scenariet pågikk hele kvelden og langt utover natten. "

- Kari 53 år Vitebegjærlig

" Vi var på tur ut med helikopter til skipet 'Nordsyssel'. Vi skulle 1 uke på søppeltokt. Hadde fått med oss bombingen i Oslo rett før vi skulle dra. Skytingen fikk vi vite om da vi landet ca 1 time etterpå. Men vi ante ikke omfanget og alvorlighetsgraden før vi kom tilbake en liten uke etterpå. Vi fikk små oppdateringer via en radio oppe på broen, og via en som hadde satellittelefon. Kunne ikke skjønne hva som hadde skjedd. Vi gikk hjem med båten etter endt søppeltokt. Når vi nærmet oss Longyearbyen fikk vi dekning på telefonene. Da satt alle for å prøve å oppdatere seg på hva som hadde skjedd på små skjermer. En helt absurd situasjon! Og jeg begynte ringerunde som å sjekke at alle jeg kjente hadde det bra. Husker også at vi hadde 3 min. stillhet noen dager etter 22.Juli. Hele gruppen samlet oss på en strand helt øde i ingenmannsland nord på Svalbard. Tente bål og sendte tanker til alle som var berørte. Det var sterkt! "

- Cathrin Olaisen 25 år Forvirret

" Hørte et drønn og grunnen ristet. Lurte på om det var en trafostasjon etc. som eksploderte eller et fly som hadde krasjet. Var raskt på nett for eventuelt å få svar der. Var et sjokk når beskjeden kom. Da var det rett på telefon for å høre hvor min datter var som skulle i Nordea i VG-bygget på den tiden. Men dette var en av de dagene det var greit hun var treg og ikke kommet seg til byen. Så kom etterhvert også beskjed om at det var skyting på Utøya. Regnet med at det da var et enkelttilfelle, men når det viste seg å være massehenrettelse på uskyldig ungdom, da overstyrte det sjokket over bomben. Dagen og perioden etter var helt uvirkelig. Føler med alle som er nært rammet. "

- ME 50 år Forvirret

" Vi hadde akkurat innstallert oss på et pensjonat midt i byen (Brønnøysund), på vei hjem fra Vesterålen, bilferie. Slo på tv, tour de france med Johan Kaggestad som kommenterte: 'det er en eksplosjon i Oslo.....får melding her på øret at det er en stor eksplosjon.....' Vi hadde to jenter (datter og niese) på jobb, jeg ringte men fikk ikke kontakt med dem.....ikke før det var gått et par timer. Og så ble alt verre, vi bor ved Tyrefjorden. "

- Kristin Skagen 52 år Redd

" Jeg satt på jobb i 7. etasje på Oslo S (DA-bygget),da vi hørte det dundret oppe i byen et sted, og bygget vi satt i svaiet nesten umerkelig. "

- Hermann 30 år Vitebegjærlig

" Den uken var jeg på internasjonal sommercamp like utenfor Hannover i tyskland, og skulle dra tilbake til oslo mandagen (etter angrepet skjedde). Det var en polakk på seminaret som fortalte meg at det hadde vært et terrorangrep i oslo i regjeringskvartalet, jeg var sikker på at han mente feil by. Så, ble jeg redd fordi jeg har venner som bor bare noen få gater unna, og som jeg viste brukte å bevege seg mellom sentrum og st.haugen daglig. Å forlate Oslo som den livlige og litt stressende byen jeg kjente den som, for så å komme tilbake kun en uke senere til en helt forandret by og et annet folk, den flytende, tunge, følelsen i byen var ubeskrivelig. "

- Maria Winther 21 år Redd

" Jeg var på vei hjem fra jobben på Rikshospitalet, og hadde tatt trikken ned til hagebyen for så å bytte over til bussen. Drønnet trodde jeg var torden men så fortalte min sønn på tlf at det hadde vært eksplosjon i sentrum. Jeg skulle ha helgevakt på sykehuset iallfall men ble ringt tilbake samme kveld. "

- Heli Nordbø 48 år Trist

" Overhørte en stresset mann med 3 små barn si 'hysj, vi drar nå, de stenger snart hele byen!'. Var sikker på at han kun overdrev... "

- Kjersti Dyrud 23 år Forvirret

" Jeg og mannen var på vei nordover med bil, fra Oslo til Bodø. Vi kjørte inn på en veikro for å se de første videobildene etter at vi hørte nyheten på 'Her og nå' NRK P1. Vi bor fire busstopp fra regjeringskvartalet. Bildene vi så fra hjembyen var helt uvirkelige. Dagen etter var vi fremme i Bodø, vi hadde kjørt gjennom halve landet i stillhet, flaggene hang på halv stang overalt. Mange bygder hadde ungdommer på Utøya. "

- Tone Staude 54 år Trist

" Det som skulle vært en romantisk langweekend for to Osloborgere i Stocholm ble til innstuing på hotellrommet med tven på. Vi fikk en telefon mens vi tok en is i Gamla stan med spørsmål om vi var ok. Vi var sefølgelig ok, vi var jo på tur til Stockholm! Da kom sjokk beskjeden og vi dro rett til hotellet for å se på nyhetene. Det å se byen vår så sårbar og ødelagt var tungt og vi hadde begge dårlig samvittighet for at vi ikke hadde vært hjemme og 'passet på' byen vår. Vi sovnet tilslutt motvillig med Lillebjørn Nilsens sang 'God natt, kjære Oslo' på repeat i bakgrunnen. Det å våkne lørdag med meldinger om det store antallet drepte på Utøya var helt grusomt og vi valgte å avbryte resten av den lille weekenden for å komme oss hjem til vårt kjære Oslo og Norge. "

- Siv Iren 25 år Trist

" Kom hjem til leiligheten på kvelden etter en middag ute på byen med kjæresten og noen venner. Vi skulle bare legge oss, men jeg slo på datamaskinen for å sjekke norske nyheter først. Leste på VG.no at det nettopp hadde vært en eksplosjon i Oslo, uklart om hva som egentlig hadde skjedd. Leste samtidig på Twitter at det skjedde noe på Utøya. At noen angivelig hadde begynt å skyte. Skjønte ikke noe - i hvert fall ikke at det var en sammenheng - men ble til at vi fulgte med på NRK.no og TV-sendingen på nett helt til neste morgen thailandsk tid. Først la vi oss for å sove. "

- Nareas Sae-Khow 28 år Forvirret

" De første nyhetene var uvirkelige. Så ble det enda verre. folk i landsbyen vår her påøyahar var vennlige og like rystet som oss. men det var vanskelig å være langt fra. Norge i de grusomme dagene. "

- Ildrid Jørem 67 år Trist

" Vi var hjemme i huset da vi hørte et smell vi trodde var torden. Hunden vår gjødde som besatt, og vi syntes alle at det var en merkelig lyd som ikke lignet helt på torden. Vi var på vei ut døra for å møte noen i byen da vi så på en nettavis at det var en bombe som hadde eksplodert i sentrum "

- simon 30 år Vitebegjærlig

" Jeg og noen venner skulle grille i parken og da vi hørte om bomben skjønte vi ingeting. Hvem kunne det være og hvorfor? Vi var glade vi bodde i Bergen. Da vi gikk inn i leiligheten etter grillingen hadde mange ungdommer blitt skutt. Vi fulgte med på nettavisene. Forvirringen ble større. Jeg fikk flere venner på besøk og stemningen var lavmælt. Det ble snakket om at vi var redde for at innvandrerne skulle få skylda for dette og at det kunne skje voldsepisoder i byen den natta. Vi hadde planlagt å dra på byen, men jeg ble ikke med. "

- Maria 26 år Forvirret

" Var på jobb og tok en fem minutter når det smalt. Vi trodde det var en conteiner som hadde falt i bakken pga bygningsarbeidet som foregikk i nabolaget. Når vi kom inn så var det på alle TVene inne i butikken at det hadde vært en eksplosjon eller bombe ved regjeringskvartalet. Ble ufattelig redd og forvirret. Hva skjer?! Fikk så etterhvert vite at det foregikk skyting på utøya, da ble jeg helt satt ut. Hadde venner på øya! Ble sittene med facebook og twitter på mobilen og tven foran meg. uvirkelig. Tok taxi ned til mine foreldre og ble senere hentet av venner. kjøre hjem igjennom byen som var mørkelagt med ingen folk, bare politi var så uvirkelig.. endte med å spise, trøste og gråte sammen hele kvelden. men å våkne opp til over 70 døde på øya var det sterkeste... "

- Liv 27 år Trist

Søk i kommentarene:

Antall forekomster av utvalgte ord

Oslo ( 1075 )
fikk ( 811 )
Utøya ( 680 )
tv ( 668 )
Satt ( 594 )
Hørte ( 523 )
hjem ( 506 )
Norge ( 429 )
gikk ( 414 )
skjedd ( 410 )
dagen ( 393 )
helt ( 352 )
bombe ( 326 )
regjeringskvartalet ( 313 )
nyhetene ( 313 )
Trodde ( 297 )
Hele ( 295 )
tenkte ( 293 )
jobb ( 281 )
kvelden ( 266 )
vei ( 241 )
sa ( 239 )
bomben ( 238 )
hjemme ( 236 )
Ringte ( 236 )
se ( 235 )
uvirkelig ( 234 )
veldig ( 227 )
skjønte ( 223 )
eksplosjon ( 223 )
første ( 222 )
skjedde ( 205 )
radioen ( 200 )
resten ( 197 )
NRK ( 192 )
fulgte ( 190 )
aldri ( 187 )
venner ( 186 )
senere ( 184 )
Alt ( 184 )
måtte ( 183 )
redd ( 183 )
litt ( 179 )
dag ( 177 )
gått ( 176 )
ferie ( 173 )
skyting ( 170 )
høre ( 166 )
begynte ( 165 )
fortalte ( 158 )
trist ( 156 )
kjente ( 155 )
sjokk ( 153 )
akkurat ( 152 )
sentrum ( 152 )
sms ( 149 )
Slo ( 145 )
sammen ( 144 )
nyheter ( 143 )
juli ( 139 )
flere ( 138 )
radio ( 137 )
langt ( 126 )
følte ( 126 )
bilen ( 124 )
rundt ( 124 )
sto ( 122 )
gang ( 121 )
folk ( 119 )
neste ( 117 )
smalt ( 116 )
tok ( 115 )
visste ( 115 )
komme ( 114 )
igjen ( 113 )
leste ( 108 )
ei ( 108 )
stod ( 107 )
familie ( 106 )
plutselig ( 104 )
forvirret ( 102 )
husker ( 102 )
Tour ( 100 )
dro ( 100 )
familien ( 99 )
eksplosjonen ( 99 )
byen ( 98 )
to ( 98 )
kommet ( 96 )
natten ( 96 )
France ( 95 )
jag ( 94 )
meldingene ( 93 )
via ( 91 )
etterpå ( 90 )
nyheten ( 90 )
skje ( 89 )
etterhvert ( 89 )
omfanget ( 89 )
och ( 88 )