HVOR VAR DU 22. JULI 2011?

Fortell oss hvor du var, hvordan du først fikk høre om terrorhandlingene og hva du følte.

Alle kommentarer som inneholder ordet "etterp��"

Vis alle kommentarene

" Var på gladmat festivalen og koste oss med god mat og vin og fikk plutselig en sms fra familie i England som lurte på om vi hadde hørt om bomben i Oslo. Forsto ikke hva som hadde skjedd før vi kom hjem og så på tv. Det var et sjokk og våken opp dagen etterpå til tragedien fra Utøya. Satt og så på tv hele dagen sammen med familien og gråt og trøstet hverandre. Kommer aldri til å glemme den dagen. "

- anne karin stangeland 47 år Forvirret

" Stod i informasjonsskranken på Kringlan kjøpesenter og skulle ha igjen litt tax-free-penger. Da de så det norske passet mitt så ble jeg spurt: 'Have you heard about the bomb in Oslo? Første reaksjonen var bare 'HÆÆÆ?' Etterpå var det bare å hive seg over telefonen og ringe til mor og far. Spurte 'Hva er dette om en bombe i Oslo?' De satt i bilen på vei hjem fra tur og hadde heller ikke hørt noen ting. Etterhvert fikk jeg rota meg tilbake til hotellet og logga meg inn på nett og sett på bilder fra Oslo. Første inntrykket var at dette kunne umulig være bilder fra Oslo. Det så jo ut som en krigssone! Etter bare en liten stund så tikka det inn meldinger om ugjerningen på Utøya og utover kvelden så satt jeg bare og så på TV med en følelse av uvirkelighet. Jeg kom tilbake til Norge 24. juli. Ekstra passkontroll og væpnet politi møtte meg i ett land som ikke var uskyldig lenger. "

- Gry S. Jensen 43 år Forvirret

" 22. juli bodde jeg i en tømmerhytte i den canadiske villmarken. Fra en nabo fikk vi først dagen etter høre om de omkomne i Oslo og på Utøya. Vi trodde ikke naboen, mente at noe så grusomt ikke kunne skje i vårt lille trygge land. Som alle andre nordmenn i utlandet ringte vi hjem. I tiden etterpå følte jeg meg så uendelig langt hjemmefra. Det var sårt å ikke være i Norge. Jeg skulle så gjerne ha vist min medfølelse og deltatt i rosetog. Norge ble hovedoppslag på canadisk radio i tiden fremover, og i Whitehorse ble det lagt ut kondolanseprotokoll. Det var godt å se omtanken rundt oss. "

- Anna Tøite Sandven 32 år Forvirret

" Var på slutten av en ukes lang konferanse om migerasjon i Timisora i Romania. Fikk først vite om det av en annen norsk deltager. Kvelden ble så brukt i det ene rommet på hotellet som hadde en TV med CNN. Videre begynte vi å sende meldinger til venner i Oslo og etter hvert til venner i AUF. Var en forferdelig dag. Ingen svar og lite info. Husker hvor forbannet vi var for at NRK ikke streamet til utlandet. Det verste var når vi våknet dagen etterpå og vi virkelig forsto hvor mange det kunne være. Enda flere smser som ble sendt. Spesielt til AUFere. Spesielt var det også å fly hjem og bli møtt av væpnede politi på Gardemoen og soldater i Oslo Sentrum. Sterkt å være med på Roseseremonien på Rådhusplassen etterpå. "

- Erlend J Sand 28 år Trist

" Stod rett utenfor Kafebygget og snakket med 3 venner før vi hørte noe vi trodde var kinaputter. 'Hvem er det som kødder med noe sånt nå?' husker jeg at en av dem sa. Etterhvert så vi flere ti-talls mennesker løpe mot oss mens de ropte at vi måtte løpe for livet. Jeg skjønte ikke hva som skjedde før jeg så flere mennesker bli skutt. Etter å ha løpt ned en bratt skrent mens jeg ble skutt etter klarte jeg å gjemme meg i en hule ved vannet før jeg begynte å svømme sammen men flere andre. Uten støtten jeg fikk av de jeg svømte med ville jeg ikke ha klart å svømme så langt som jeg gjorde. Ble tilslutt plukket opp av en båt ca 100 meter fra land. All støtten etterpå har betydd utrolig mye, og for meg har det aldri vært viktigere å fortsette å drive med politisk arbeid. Ikke bare for meg selv, men også for de gode vennene vi alle mistet... "

- Magnus Håkonsen 19 år Redd

" Jeg stod i leiligheten min i Stavanger og pakket for å flytte til Oslo da jeg fikk beskjed om å skru på tven. Skjønte ikke hva som skjedde, men dannet meg en teori om at det måtte være en gasstank som hadde eksplodert. Mine første tanker om Utøya var at det var en pøbel med et luftgevær og påfølgende hysteri. Så ble man sittende foran tven. Klarte ikke å ta det innover meg før lenge etterpå, fordi jeg klarte ikke å forstå hva som hadde skjedd. "

- Kari 27 år Forvirret

" Vi var som turister i Norge. Hele dagen gikk vi på tur gjennom Reisadalen. Om kvelden ventet vi på dagens nyheter og værmeldinger kl. ti på nrk, men da var ingen annet å høre enn om bombe i Oslo, mer enn 80 drepte på Utøya og etterpå pressekonferansen met Statsminister Stoltenberg og Justisministeren. Da wisste vi hva skedde til norske folk og var trist og skremt. "

- Wulf Hagedorn 68 år Trist

" var i magaluf i spania med en kameratgjeng, da en kompis i norge ringte å fortalte at regjeringskvartalet var sprengt i filler. Ble såklart redd, og var helt sikker på at dette da var en terroraksjon. 20 min etterpå kom vi inn på hotellrommet, slo på tv'en og så da bilder av Utøya. utifra spansk tv forsto jeg at det var mange ungdommer som var drept. Ble da veldig forvirret og redd. hadde ingen idè da om at det kunne være èn og samme mann som hadde gjort alt dette. resten av kvelden gikk vi med norsk flagg på armen, og titals mennesker kom bort å kondolerte, alt fra spanske til svenske turister. Forsto ikke omfanget av dette før han samme kompisen ringte fra norge igjen dagen etterpå. Da fikk jeg tårer i øynene, og ferien ble ikke på langt nær som planlagt. "

- Stian 24 år Forvirret

" Det kom en melding i radioen. Bombe gått av i Oslo, skrekken slo i mot meg. Tv-en ble slått på, forvirrede bilder. Røyk, knust glass,personer som lå slengt som filledukker, hva skjer? Hvem, hvorfor ? Det ble verre; skyting på Utøya. Meldingene som kom var svært urovekkende. Mattheten seig innover meg, å hjelpe meg - noen går rundt å skyter vår ungdommer. Fremdeles gjør det ondt, så lenge etterpå. "

- Jette Lunemann Hansen 58 år Trist

" Min kone og jeg var på ferie i Ålesund, da vi kom inn i hotell resepsjonen og fikk sett på TV hva som hadde skjedd i Oslo, trodde vi ikke det som ble vist. Vi ble stående lamslått. Hadde ikke tid til å gå opp på rommet. Vi fant hver vår stol også litt på SVTV for det var svenske gjester der. Men etterhvert fikk vi TVen over på NRK. Tårene, uvirkeligheten, verdige Storberget og Stoltenberg. Flere måneder etterpå, disse vanvittige bemerkningene fra konservative kristne at GUD stod bak, sjokkerende,uvirkelige. Kan mennesker ved sine fulle fem,virkelig mene no slikt? "

- knut storerud 57 år Forvirret

" Satt i et møte i Baku i Aserbajdsjan når en fransk nyhets'pusher' poppet opp på mobilen med bombe i Oslo. Vantro! Gikk opp på rommet selv om jeg egentlig skulle jobbe og slo på internasjonale kanaler, BBC, CNN og russisk tv (engelskspråklig). Fulgte med på bildene som strømmet inn, men altfor lite informasjon. Og så sjokket når det kom informasjon on Utøya med alle tallene som sirkulerte i begynnelsen. Er i fra Drammen, men bor nå i Paris (for noen år) med jobbing med utbygging av olje i Baku. Jeg var heldig og fikk signert kondelanseprotokolen som en av de første i den norske ambassede i samme bygg som jeg bodde/jobbet. Dét følte godt. Spesielt det å kunne snakke med landsmenn selv om alle utlendinger viste da og i hele tiden etterpå meget stor sympati med oss norske. Ellers tusen takk til utenlandske kanaler for informasjon. "

- Thor Blunck 54 år Vitebegjærlig

" Jeg stod på jobb og var midt i en brasiliansk voks da jeg opplevde at et dekk eksploderte rett uten for kabinettet mitt. Etter behandlingen tok jeg en titt på mobilen min, kjæresten min hadde ringt mange ganger. Han hadde hørt at en bombe hadde gått av i Oslo, og fryktet at flere bomber var på ferde. Vi stengte klinikken fort, og ble hentet av min kjære som ikke ville la oss ta tbanen. Etterpå satt vi en gjeng og fulgte med på det som skjedde på utøya. Det var en absurd og trist dag. "

- Rikke 26 år Redd

" Vi var på tur ut med helikopter til skipet 'Nordsyssel'. Vi skulle 1 uke på søppeltokt. Hadde fått med oss bombingen i Oslo rett før vi skulle dra. Skytingen fikk vi vite om da vi landet ca 1 time etterpå. Men vi ante ikke omfanget og alvorlighetsgraden før vi kom tilbake en liten uke etterpå. Vi fikk små oppdateringer via en radio oppe på broen, og via en som hadde satellittelefon. Kunne ikke skjønne hva som hadde skjedd. Vi gikk hjem med båten etter endt søppeltokt. Når vi nærmet oss Longyearbyen fikk vi dekning på telefonene. Da satt alle for å prøve å oppdatere seg på hva som hadde skjedd på små skjermer. En helt absurd situasjon! Og jeg begynte ringerunde som å sjekke at alle jeg kjente hadde det bra. Husker også at vi hadde 3 min. stillhet noen dager etter 22.Juli. Hele gruppen samlet oss på en strand helt øde i ingenmannsland nord på Svalbard. Tente bål og sendte tanker til alle som var berørte. Det var sterkt! "

- Cathrin Olaisen 25 år Forvirret

" På vei hjem etter siste arbeidsdag før ferien, snakker med kona da det smeller så det rister i gulvet hjemme på Gjettum, 15 km. i luftlinje fra Regjeringskvartalet. Like etter meldte P4 om en eksplosjon i Oslo. Sjekket med NRK men der var det ikke et pip om noe før lenge etterpå. Sprøtt å tenke på at Breivik var enten rett foran eller bak meg i trafikken da. "

- Terje 42 år Vitebegjærlig

" Søstra mi ringte og sa det hadde gått av ei bombe i Oslo. Eg trudde sjølvsagt ikkje det var sant, men fekk snart sjå at det var det. Satt klistra framfor tv'en dei neste timane. Det var skremmande og uvirkeleg at mitt Oslo, som var min heimby i 15 år var blitt forvandla til det som likna ei krigssone. Intensivsjukepleiaren i meg ville på jobb og gjere ein innsats, noko eg visste var høgst nødvendig denne kvelden. Når eg dagen etterpå skrudde på tv'en og fekk høyre om massakren og talet på alle drepte vart eg sjokka, og så trist og sint om kvarandre.Har aldri før lengta så mykje til Oslo og Norge som eg gjorde den første tida etter 22.juli. "

- Idun Eikenes 37 år Trist

" Jeg var på vei hjem fra jobb da jeg hørte smellet. Så opp på himmelen og stusset over at det var tordvær og helt blå himmel samtidig. Kjæresten min ringer meg like etterpå og forteller hva som har skjedd, men jeg tror ikke på han. Senere ringer mamma som er på hytta og først da begynner det å gå opp for meg hva som faktisk har skjedd. Jeg blir veldig redd og forlanger at kjæresten min skal komme hjem fra jobb umiddelbart. Kvelden og dagen som følger er uvirkelig. Så mange unge mennesker er borte. Jeg sykler forbi domkirken på vei til jobb dagen etter og ser skader fra bomben og noen blomster som ligger utenfor kirken. Det er uvirkelig stille til å være en lørdag formiddag. Fremme på jobb på geologisk museums bibliotek tenner jeg et lys for de som er rammet av ulykken. Museet blir et friområde for barn hele helgen, fri for de grusomme historiene man ser og hører overalt. "

- Hanne Sofie 22 år Redd

" Jeg var uteenfor huset... Mamma kom ut og sa 'Kom inn, det har skjedd noe i Oslo!' Når jeg kom inn ble jeg jo selvsagt sjokert og syntes det var forferdelig og kjempetrist! 2 timer etterpå var det massemord på Utøya! Jeg tenkte: Hvilken gal og hjernevasket mann er dette? Denne dagen kommer jeg aldri til og glemme! -ErlendT. (Alversund, Hordaland) "

- Erlend Tobias Eikanger 14 år Trist

" Jeg kommer fra Sveits og har vært in Norge siden april. Til juli var jeg i Vikersund, etterpå reiste jeg med mannen min i hele Norge. 22. juli var vi i bilen til Vikersund igjen da mora mi ringte. Hun var hysterisk og sa at jeg skulle komme til Sveits omgående. Men jeg visste ikke hva skjedde. Først i Vikersund hos venner kunne vi se på TV alt. Det var så trist og fryktelig. Men bar etter 22. juli kunne vi erkjenne hele tragedie. Jeg tenker ofte på det og er ennå trist. "

- Silvia 47 år Trist

" Det var bare ubeskrivelig jævlig, kom til Røyken og hørte om bombe i Oslo, kom fra Hole og hadde passert Utøya på vei til mine foreldre i Røyken. Leste etterhvert rulletekst ang. skyting på Utøya. Vi ble værende lenge, turte ikke dra hjem. Helt grusomt, kjente til folk som var på den øya. En av dem lever ikke lenger ! Kjørte senere hjem via Drammen, Vikersund - det var ubehagelig lenge etterpå. Vi så blålys og veisperringer fra huset vi bor i. Heldigvis hadde jeg min ene datter i Alta og den andre ved min side. Føler med alle som er berørt. "

- Line 45 år Redd

" Jeg og mannen min ventet på en kompis da vi hadde planlagt å ta turen i Rios botaniske hage den morgenen. Men kompisen vår tok lengre tid enn forventet og da han endelig banket på dören var det med nyheten om et bombeattentat i Oslo. Det var uvirkelig og vi visste ikke helt hva vi skulle gjöre. Vi kom oss på en internetkafé samme dagen og fikk kontaktet venner og familie for å se at alle var i god behold og oppdaterte oss samtidig på siste nytt. Sjelden har jeg fölt meg så alene og langt unna hjemlandet som i dagene og ukene etterpå. "

- Hanne 26 år Forvirret

Søk i kommentarene:

Antall forekomster av utvalgte ord

Oslo ( 1075 )
fikk ( 811 )
Utøya ( 680 )
tv ( 668 )
Satt ( 594 )
Hørte ( 523 )
hjem ( 506 )
Norge ( 429 )
gikk ( 414 )
skjedd ( 410 )
dagen ( 393 )
helt ( 352 )
bombe ( 326 )
regjeringskvartalet ( 313 )
nyhetene ( 313 )
Trodde ( 297 )
Hele ( 295 )
tenkte ( 293 )
jobb ( 281 )
kvelden ( 266 )
vei ( 241 )
sa ( 239 )
bomben ( 238 )
hjemme ( 236 )
Ringte ( 236 )
se ( 235 )
uvirkelig ( 234 )
veldig ( 227 )
skjønte ( 223 )
eksplosjon ( 223 )
første ( 222 )
skjedde ( 205 )
radioen ( 200 )
resten ( 197 )
NRK ( 192 )
fulgte ( 190 )
aldri ( 187 )
venner ( 186 )
senere ( 184 )
Alt ( 184 )
måtte ( 183 )
redd ( 183 )
litt ( 179 )
dag ( 177 )
gått ( 176 )
ferie ( 173 )
skyting ( 170 )
høre ( 166 )
begynte ( 165 )
fortalte ( 158 )
trist ( 156 )
kjente ( 155 )
sjokk ( 153 )
akkurat ( 152 )
sentrum ( 152 )
sms ( 149 )
Slo ( 145 )
sammen ( 144 )
nyheter ( 143 )
juli ( 139 )
flere ( 138 )
radio ( 137 )
langt ( 126 )
følte ( 126 )
bilen ( 124 )
rundt ( 124 )
sto ( 122 )
gang ( 121 )
folk ( 119 )
neste ( 117 )
smalt ( 116 )
tok ( 115 )
visste ( 115 )
komme ( 114 )
igjen ( 113 )
leste ( 108 )
ei ( 108 )
stod ( 107 )
familie ( 106 )
plutselig ( 104 )
forvirret ( 102 )
husker ( 102 )
Tour ( 100 )
dro ( 100 )
familien ( 99 )
eksplosjonen ( 99 )
byen ( 98 )
to ( 98 )
kommet ( 96 )
natten ( 96 )
France ( 95 )
jag ( 94 )
meldingene ( 93 )
via ( 91 )
etterpå ( 90 )
nyheten ( 90 )
skje ( 89 )
etterhvert ( 89 )
omfanget ( 89 )
och ( 88 )