HVOR VAR DU 22. JULI 2011?

Fortell oss hvor du var, hvordan du først fikk høre om terrorhandlingene og hva du følte.

Alle kommentarer som inneholder ordet "natten"

Vis alle kommentarene

" Jeg var hjemme, passet på et kjært ste-barnebarn, 1 år, han sov i sofaen min. Smellet støkk i kroppen min, det skralte i vinduer, rystet i de 40 cm gamle murveggene. Det måtte da ha eksplodert nært?! Kikket for å finne en gasseksplosjonskilde. Jeg ble redd da jeg ikke fant noen årsak. Slo på nyheter, men det drøyde før radio/TV kom med de førate forvirrende opplysninger. Au sann, en bombe. Jeg tenkte mitt om at flere angrep var plausible. Hvor og når?!? Ringte ungens foreldre uten respons, for jeg ønsket mitt ste-barnebarn fort vekk fra et såpass sentralt strøk av Oslo. Etter to nervepirrende timer ble vi hentet. Jeg tilbrakte natten hos nær familie, der vi gråt til langt på natt. Få timer senere våknet vi av et voldsomt lynnedslag. Og i denne tidlige morgenstund kom politiet med meldinger som rystet grunnvoller mer enn noen av oss kunne ha forutant. En høyrekstremist fra Skøyen i Oslo..?! Få dager senere stilte jeg resolutt i Rosetoget. "

- Anne H 60 år Redd

" Jeg ventet på min sønn, som jobbet i leiren. Vi skulle ut og spise,og han skulle overta bilen min. Han ble kommandert ut på jobb og jeg kjørte tilbake til Bergen uten å få treffe ham.Det var en forferdelig kjøretur. Hørte på radioen hele kvelden og var samtidig redd for min sønn, som var ved Slottet. Kom hjem til Bergen kl. tre om natten,utslitt. Tenkte mest på alle foreldre som mistet sine barn. "

- Ann Ina Haugen 54 år Redd

" På vej hjem fra job, ringede min mor og berættede omkring hvad som var händt i Oslo; Koblede mig øjeblikkeligt på NetRadio (NRK P1) og det var starten på mange timers uvirkelig mardrøms-oplevelse jeg aldrig i mit vil opleve igen. Jeg husker at da jeg kom til Brussels (rundt 17.30) hørte jeg de første berættelser om skud på øen, forsvant alt som i en døs, og hvad vi hørte var så uvirkeligt og fjernt.. Hvad som er tydeligt var jeg vågnede kl 3 på natten til Politichefens pressebriefing (i det mørke rum) hvor han nævnte det store antal døede.. Dagene efter var utrolig svære; vigtigt var dog at opleve den fællesføelse som jeg oplevede igennem medierne (Nrk TV og Radio) og igennem mine arbejdskollegaere i Oslo. Karma og fællesskab er universel. "

- Frej 33 år Forvirret

" Jag var i Beijing med STS Språkresor och med bl.a fyra norska ungdomar. Mitt i natten, kinesisk tid, rapporterar CCTV, kinesisk tv, om bomben och Utöya. Det var svårt att veta hur jag skulle göra med de norska ungdomarna som sov i sina rum lite längre bort på hotellet. Vi satt uppe hela natten och följde händelserna via internet och kinesiskt tv. "

- Jesper Isaksson 37 år Forvirret

" Jeg var på nattevakt. Det var min tristeste tjeneste så langt med sjokkerende nyheter fra Norge. Hele natten jeg har lest på NRK. Tårer, sorg. Jeg er en venn av Skandinavia. "

- Stefan 39 år Trist

" Den første meldingen om bomben fikk jeg gjennom en nyhetsapp på mobilen. Jeg trodde meldingen var fullstendig overdrevet og at det umulig kunne være en eksplosjon så stor som den ble beskrevet. Et par timer senere spiste jeg på gladmatfestivalen i sentrum av Stavanger. Det kom meldinger inn om skyting på ungdomsleir. Da begynte venner å sende meldinger om jeg hadde fått kontakt med de vi kjente på Utøya. Jeg sendte en melding til en av dem: 'Hva skjer? Går det bra med deg?'. Jeg fikk aldri svar. Resten av kvelden og natten gikk til å sitte i timesvis å scanne nettaviser og prøve å få tak i alle detaljer om alt, mens jeg hadde to venninner på skype. Som mange andre var jeg i sjokk, og gråt ukontrollerbart. Resten av den helgen gråt jeg til jeg var tom, og fikk bare pause sent på natten når jeg endelig sovnet. Jeg klarte ikke å få vekk bilder jeg hadde sett fra skytingen og bildene jeg selv så for meg der ungdommer på min alder ble jaget i gjennom skogen som dyr. "

- Ingjerd 18 år Vitebegjærlig

" Lå og sov etter nattevakt. Våknet av smellet og trodde det tordnet. Kjæresten min kom løpende inn på soverommet og skrek at lynet hadde slått ned i regjeringskvartalet. Vi ser ned dit fra soverommet og jeg kunne se røyken. Jeg la meg til å sove og fikk se grusomhetene på tv da jeg sto opp. Så tv hele natten og skrek da tallene ble oppjustert ca 04.00 Tenker mye på ofrene. brukt mye tid ved domkirken og grått endel. Forferdelig at ett menneske kan gjøre så mye skade, men har vært fint å være med på markeringene. "

- Westye egebergsgate 3a 50 år Forvirret

" Var hardt skadet etter sykkelulykke, ventet på operasjon når nyheten kom om bomben i regjeringskvartalet og senere angrepet på Utøya kom inn på min iPhone. Det ble full mobilisering på sykehuset, min operasjon ble utsatt og pasienter ble flyttet internt og mange sendt til andre sykehus for å gjøre plass til skadde. Det var skremmende å få inn meldingene iløpet av dagen og natten om antalle ofre. Ifra min sykeseng så jeg helikoptrene lande med ofre på helikopterdekke på toppen av parkeringshuset. Det var katasofe, men nærmest en følelse av krigstilstand - bårene ble trillet inn fra helikoptrene i stort antall - helsepersonalet jobbet med full innsats og stort pågangsmot blandet med vennlige smil og tårer - imponert ble jeg av å se hvor profesjonelt og omsorgsfullt sykepleiere og leger på Ullevål håndterte denne tragiske og forferdelige situasjonen. "

- Bjørn 61 år Trist

" Hele familien var samlet innendørs fordi det var så dårlig vær. Selv satt jeg på nettet og leste nyheter da det dukket opp at det hadde vært en eksplosjon i Oslo. Deretter satte vi på TV, og fulgte nyhetssendingene det neste døgnet. Vi var sikre på at landet var utsatt for terror, og var en stund redde for at de hadde klart å ta landets statsminister eller andre i regjeringen. Når det begynte å komme meldinger om 'skyteepisoder' på Utøya, overså vi det i første omgang. Vi kunne ikke fatte at dette hadde noen som helst sammenheng med bomben i Oslo. Jeg forsto imidlertid at det var i ferd med å skje grusomme ting der, når ungdommer ble filmet svømmende fra øya. Etterhvert som omfanget av dette ble rullet opp, opplevde jeg det som svært rystende. Spesielt da vi fikk vite at 80 ungdommer hadde mistet livet på Utøya. Selv kjente jeg noen tidligere elever som var der ute. Heldigvis viste det seg at de overlevde. Jeg gråter fremdeles når jeg tenker på den natten. "

- Mette 48 år Redd

" Vi hadde akkurat tatt imot foreldrene mine som kom på besøk til oss og vår en måned gamle datter,da vi hørte smellet og trodde det var torden. Mannen min satt litt og surfet på mobilen, og sa plutselig at finansdepartementet var sprengt i luften. Vi skjønte ingenting, og satte på radio og etterhvert tv. Fulgte med resten av kvelden og natten, lamslåtte mens vi klemte ekstra mye på hverandre og veslejenten vår. "

- Ingvild Korsnes Daasvand 36 år Redd

" Spiste lunch da pappa plutselig fikk en melding fra min bror i Norge om at det hadde vært en bombe i Regjeringskvartalet. Jeg tok opp mobilen og leste om det som hadde skjedd. Senere på dagen kommer det på nyhetene at det var skyting på utøya. Jeg fikk nesten ikke sove den natten, for jeg var redd for at gjerningsmannen skulle komme hit også. Det var helt uvirkelig for meg at dette kunne skje i lille Norge. Jeg var redd, trist og forvirret... "

- Jostein Liverød 14 år Forvirret

" Var slutten på en fredelig uke på camping, midt i de årlige sesonglekene, når naboen kom og lurte på om 'vi hadde hørt det' (eksplosjonen i Regjeringskvartalet). Resten av kvelden og natten gikk med til å følge med på nettet gjennom verdens tregeste wifi. Når morgenen kom, kom også sjokket.... Dødstallene fra Utøya. Ble en helt uvirkelig helg og ferieslutt... "

- Knut Johanson 38 år Vitebegjærlig

" Kom hjem fra jobb og satte meg ved pc-n. Så på Facebook at en venninne i Oslo nettopp hadde skrevet 'og jeg som trodde det var torden...' Gikk inn på nyhetene og ble mer og mer sjokkert og fortvilet etter hvert som det gikk opp for meg hva som hadde skjedd. Ringte febrilsk til familie og venner i Oslo for å få bekreftet at de hadde det bra. Dette tok det flere timer å finne ut av, i mellomtiden forstod jeg at flere grusomme ting skjedde. Ingen søvn den natten, bare en lamslått redsel og vantro over at noen var i stand til å utføre slike handlinger. "

- Siri 38 år Redd

" Etter en nydelig dag, kom jeg hjem- gikk på nettet. Jeg fikk sjokk! Kunne ikke forstå hva som skjedde hjemme med det 'lille' landet mitt. Resten av kvelden og natten ble tilbragt foran pcen og tv. "

- Lea 24 år Forvirret

" Sad og spillede PlayStation, da jeg hurtigt tjekkede min Facebook. Der var flere opdateringer om det som var sket i Oslo, så jeg tjekkede nyhederne. Jeg tænkte faktisk ikke meget, da jeg så det. Jeg lagde mig til at sove, da jeg skulle arbejde om natten. Kl 05 lørdag morgen da jeg havde fået fri kiggede jeg nyheder på min telefon. Det var en ubehagelig følelse at læse om Utøya og det store dødstal. "

- Martin 22 år Forvirret

" Vi hørte om bomben på BBC, og så kom de første rapportene om skyting på en ungdomsleir. Vi hørte 12 drepte den natten, og våknet til over sytti neste morgen. Det var uvirkelig. "

- Mette 34 år Forvirret

" Jeg var midt i København med mann og to barn på 14 og 1år. fikk en kort telefon fra svoger ii Oslo som fortalte om en bombe i sentrum. Alt virket uvirkelig. Vi leste nettaviser på iphone mens vi gikk gjennom byen. Skyting på Utøya, kjempebombe i regjeringskvartalet. Tenkte på både terrorister og sinnsyke hevnere. Det siste virket mer og mer sannsynlig ettersom rykter og twittermeldinger fra Utøya kom frem. Vanskelig å ta det inn. Halve natten foran tv på hotellet. Norsk, dansk, svensk, internasjonale kanaler. Stoltenbergs blikk og storbergets skjelvende stemme. De visste mer. En morgen med et ufattelig tall på antatt omkomne. Kringsatt av fiender ble sunget i domkirken. Ville bare gråte men gikk ut i dagen og livet sammen med barna. Savnet Oslo. Tomhet, tristhet, skrekk og sjokk. "

- Catherine 38 år Redd

" Var hjemme over sommeren og moran min kom hjem og spurte om jeg hadde sett nyhetene. Hun sa det hadde vært en eksplosjon i regjeringskvartalet. Jeg spurte i hvilket land. Hun svarte i Oslo. Da noen midt på natten engang sa på Facebook at det var 80 døde på Utøya, trodde jeg vedkommende spøkte, og sjekket NRK.no bare for å være sikker så jeg kunne gå tilbake på Face og skjelle ham ut. Hovedoppslaget på NRK var at politiet hadde bekreftet 80 døde på Utøya. Satt og tenkte at det umulig kunne være sant, selv om jeg visste at det var det... "

- Øyvind 26 år Forvirret

" Vitebegjærlig, trist, sint og redd - kanskje? Ingen av disse ordene er egentlig dekkende. Den byen jeg bor i og kjenner, forandret seg fullstendig i disse påfølgende timene etter smellet. Tomme gater. De betryggende kjente lydene var byttet ut med sirener og ambulansehelikoptere som fløy over taket mitt på vei til Ullevål sykehus. Dette scenariet pågikk hele kvelden og langt utover natten. "

- Kari 53 år Vitebegjærlig

" Var nettopp kommet hjem fra stranden i Marseillan. Leste på nettet at det hadde vært en eksplosjon i regjeringskvartalet. Satte på NRK P1. Der snakket de om sammenslåing av Aust og Vest Agder. Da skjønte jeg enda mindre. Utover kvelden natten gikk grusomhetene opp for oss. Ufattelig var det da. Like ufattelig er det den dag i dag, et år etter. "

- Linda Kleveland 60 år Vitebegjærlig

Søk i kommentarene:

Antall forekomster av utvalgte ord

Oslo ( 1075 )
fikk ( 811 )
Utøya ( 680 )
tv ( 668 )
Satt ( 594 )
Hørte ( 523 )
hjem ( 506 )
Norge ( 429 )
gikk ( 414 )
skjedd ( 410 )
dagen ( 393 )
helt ( 352 )
bombe ( 326 )
regjeringskvartalet ( 313 )
nyhetene ( 313 )
Trodde ( 297 )
Hele ( 295 )
tenkte ( 293 )
jobb ( 281 )
kvelden ( 266 )
vei ( 241 )
sa ( 239 )
bomben ( 238 )
hjemme ( 236 )
Ringte ( 236 )
se ( 235 )
uvirkelig ( 234 )
veldig ( 227 )
skjønte ( 223 )
eksplosjon ( 223 )
første ( 222 )
skjedde ( 205 )
radioen ( 200 )
resten ( 197 )
NRK ( 192 )
fulgte ( 190 )
aldri ( 187 )
venner ( 186 )
senere ( 184 )
Alt ( 184 )
måtte ( 183 )
redd ( 183 )
litt ( 179 )
dag ( 177 )
gått ( 176 )
ferie ( 173 )
skyting ( 170 )
høre ( 166 )
begynte ( 165 )
fortalte ( 158 )
trist ( 156 )
kjente ( 155 )
sjokk ( 153 )
akkurat ( 152 )
sentrum ( 152 )
sms ( 149 )
Slo ( 145 )
sammen ( 144 )
nyheter ( 143 )
juli ( 139 )
flere ( 138 )
radio ( 137 )
langt ( 126 )
følte ( 126 )
bilen ( 124 )
rundt ( 124 )
sto ( 122 )
gang ( 121 )
folk ( 119 )
neste ( 117 )
smalt ( 116 )
tok ( 115 )
visste ( 115 )
komme ( 114 )
igjen ( 113 )
leste ( 108 )
ei ( 108 )
stod ( 107 )
familie ( 106 )
plutselig ( 104 )
forvirret ( 102 )
husker ( 102 )
Tour ( 100 )
dro ( 100 )
familien ( 99 )
eksplosjonen ( 99 )
byen ( 98 )
to ( 98 )
kommet ( 96 )
natten ( 96 )
France ( 95 )
jag ( 94 )
meldingene ( 93 )
via ( 91 )
etterpå ( 90 )
nyheten ( 90 )
skje ( 89 )
etterhvert ( 89 )
omfanget ( 89 )
och ( 88 )