HVOR VAR DU 22. JULI 2011?

Fortell oss hvor du var, hvordan du først fikk høre om terrorhandlingene og hva du følte.

Alle kommentarer som inneholder ordet "omfanget"

Vis alle kommentarene

" Det må ha vært på twitter jeg så min hovedstad nevnt, og klikket tilfeldigvis på. Foruten å kontakte alle kjente umiddelbart for å forsikre meg om at de var ok, ble jeg sittende med direktesendinger til langt på natt, totalt i sjokk. Vil aldri glemme frykten og uvitenheten, og den enorme sorgen da omfanget av det hele ble kjent. "

- Espen 29 år Forvirret

" Satt i lang og kjedelig ferjekø og hørte på radioen. Nyhetene kom strømmende inn om eksplosjonen i Oslo. Jeg ble vilt sjokkert og veldig forvirret. Der og da visste jeg ikke omfanget av denne tragedien. Senere på kvelden da jeg fikk høre dødstallene slo det meg hvor omfattende og grusom denne hendelsen var. "

- Emma Berge 17 år Forvirret

" Jeg hadde akkurat kommet hjem fra oslo sentrum, satt i stua med terrassedøren åpen, radioens NRK P1 stod på. Himmelen var mørk og regntung da jeg hørte drønnet, trodde det var torden, men stusset litt fordi det var bare ett smell. Jeg sa til min kompis at nå tordner det. Så kom nyhetene på radio, og jeg slo på TV'n. Deretter ble jeg sittende å følge tv-nyhetene hele kvelden og til over midnatt. Jeg tenkte umiddelbart at dette ikke kunne være terror fra muslimer, det er jeg stolt over. Samtidig var jeg på Facebook og fulgte debatten der. Da mange uten å vite kunne slå fast at det var muslimer som stod bak, skrev jeg på FB at vi måtte være forsiktige med å dømme før vi vet. mange var enige i det.Jeg var helt nummen, og det opplevdes som en svart dag. da jeg våknet lørdag morgen og hørte omfanget av terroren, ble jeg helt lamslått og svært trist. Lørdag heiste jeg balkongflagget på halv stang. "

- Rolf 54 år Vitebegjærlig

" Hadde kjørt helt fra mo i rana til oslo for feriere nån daga til min søster. ankom nån minuta etter eksplosjonen. Ble møtt av mannen til min søster idet eg kjørte in til huse, som fotalte at de hadde nettop vert en terror aksjon i regjeringskvartalet. kunne se røyken fra eksplosjonen fra der vi sto. skremmende, uvirkelig klarte ikke helt tro på de først. satt seg å fulgte nyhetan forsto mann alvoret. etterkvert kom nyheta om skyting fra utøya. å va samla med familien midt i oslo den kvelden va skremmende da tankan gikk til omfanget og om de ville komme flere aksjoner. "

- Bjørne Røtvold 29 år Redd

" Jeg satt på trikken da det skjedde, da jeg kom fram til Brugata var jeg forvirret over alt det knuste glasset, trodde først det var et ran i gullsmedbtikken, en politimann sa at noen hadde sprengt en bombe, men jeg forsto først ikke omfanget av denne. "

- Nils Tronrud 54 år Forvirret

" Jeg kom til LIPA etter et OL arrangement, og traff paa en annen nordmann som fortalte meg om bomben i Oslo. Jeg ble veldig forvirret, men tenkte foerst at det var en liten bilbombe og haapet at ingen hadde kommet til skade. Kom meg hjem og fikk sett paa bbc online og skjoente etter hvert omfanget av bomben. Nyheten om Utoeya gikk ikke ordentlig inn paa meg foer dagen etter, som ogsaa var bursdagen min. Gikk til sengs 22. juli og trodde det var 10-11 drepte paa Utoeya, vaaknet opp paa loerdagen til tallet 90 og begynte aa graate. Hadde planlagt aa feire bursdagen min to maaneder i forveien og hadde venner som kom fra London for aa feire med meg, men jeg ville ikke feire. Da sa en venn til meg at 'the whole point of terrorism is to disrupt your day and scare you from living your life. By letting it, you're letting him win.' Saa jeg bestemte meg for aa feire bursdagen min likevel, skaalte for ofrene og lot ikke gjerningsmannen vinne. "

- Ida 24 år Forvirret

" Hele familien var samlet innendørs fordi det var så dårlig vær. Selv satt jeg på nettet og leste nyheter da det dukket opp at det hadde vært en eksplosjon i Oslo. Deretter satte vi på TV, og fulgte nyhetssendingene det neste døgnet. Vi var sikre på at landet var utsatt for terror, og var en stund redde for at de hadde klart å ta landets statsminister eller andre i regjeringen. Når det begynte å komme meldinger om 'skyteepisoder' på Utøya, overså vi det i første omgang. Vi kunne ikke fatte at dette hadde noen som helst sammenheng med bomben i Oslo. Jeg forsto imidlertid at det var i ferd med å skje grusomme ting der, når ungdommer ble filmet svømmende fra øya. Etterhvert som omfanget av dette ble rullet opp, opplevde jeg det som svært rystende. Spesielt da vi fikk vite at 80 ungdommer hadde mistet livet på Utøya. Selv kjente jeg noen tidligere elever som var der ute. Heldigvis viste det seg at de overlevde. Jeg gråter fremdeles når jeg tenker på den natten. "

- Mette 48 år Redd

" Det første vi hørte var knuste ruter hos VG. Jeg og min kone rakk å feire bryllupsdagen vår på en indisk restaurant i Drammen før vi skjønte omfanget av tragedien. "

- Gjermund Johansen 27 år Vitebegjærlig

" Satt hjemme å så på Tour de France på TV2. Det var etappen opp Alpe d'hez, og meldingene om bomben i Oslo kom idet man startet på klatringen. Første tanken var at det ikke kunne være så alvorli, helt til jeg såTV-bildene. Minnet om en krigssone. Da begynte omfanget å gå opp for meg. Da meldingene om skyting på Utøya kom var jeg fortsatt overbevist om at det var en utenlandsk gruppering som sto bak. Da begynte jeg å lure på om de ville slå til nasjonalt, og så stadig oftere etter unormale ting utenfor vinduet. En usedvanlig tung dag, og forferdelig å tenke på alle som gikk fra å ha den fineste tiden i livet til ett reint Helvete i løpet av sekunder. "

- Per 36 år Sint

" Jeg satt å så på Tour De France på TV2, da de avbrøt sendingen på grunn av eksplosjonen i Oslo, jeg tenkte meg hvor alvorlig saken var, siden de avbrøt sendingen, visste ikke noe om skadeomfanget og menneskeskadene. Men senere fikk jeg vite hva som hadde skjedd, da ble plutselig Tour De France ikke viktig i det heletatt. "

- Imad 14 år Redd

" Var ute og spiste da vi hørte at noe hadde skjedd i Oslo. Så lite dramatisk ut på de små bildene på mobilen, men da vi kom hjem noen timer senere og forsto omfanget (trodde vi da...) ble vi sittende apatiske foran tven hele kvelden. "

- H 24 år Trist

" Hørte det først i bilen på vei på helgetur men forsto ikke omfanget. Da tv'n etterhvert kom på ble den ikke slått av den helga.GRUSOMT ! "

- Fruen 40 år Forvirret

" var i magaluf i spania med en kameratgjeng, da en kompis i norge ringte å fortalte at regjeringskvartalet var sprengt i filler. Ble såklart redd, og var helt sikker på at dette da var en terroraksjon. 20 min etterpå kom vi inn på hotellrommet, slo på tv'en og så da bilder av Utøya. utifra spansk tv forsto jeg at det var mange ungdommer som var drept. Ble da veldig forvirret og redd. hadde ingen idè da om at det kunne være èn og samme mann som hadde gjort alt dette. resten av kvelden gikk vi med norsk flagg på armen, og titals mennesker kom bort å kondolerte, alt fra spanske til svenske turister. Forsto ikke omfanget av dette før han samme kompisen ringte fra norge igjen dagen etterpå. Da fikk jeg tårer i øynene, og ferien ble ikke på langt nær som planlagt. "

- Stian 24 år Forvirret

" Jeg deltok på dansecamp i Danmark, arrangert av norske Kom og Dans, da folk plutselig begynte å snakke om at noen hadde sprengt en bombe i regjeringskvartalet. Først så jeg ikke alvoret i situasjonen. Det var en helt uvirkelig følelse da jeg senere fikk sjekket nyheter på internett og sett omfanget av skadene. Senere ringte moren min fra Norge og fortalte at noen skjøt etter ungdommer på en øy utenfor Oslo. Dette var siste kvelden på campen, og skulle være siste fest og dansekveld, i stedet ble det en merkelig kveld der vi samlet oss rundt tv'n og så alle de danske tv-kanalene sende nyheter fra Norge. Det var rart å komme til Oslo dagen etter. "

- Gunn 28 år Forvirret

" Jeg var på jobb i boveiledningstjenesten og sto og lagde middag da jeg fikk telefon fra en annen medarbeider om at det var et terrorangrep mot Oslo. Min første tanke var at dette var kjempeskummelt og fortet meg derfor inn i stua og fant en tv-kanal som hadde nyhetssending, noe som var veldig enkelt, og prøvde å forstå hva som egentlig hadde skjedd. Slik jeg forsto det var det snakk om en bombe, men forsto ikke omfanget. Da det begynte å komme beskjeder om skyting på en sommerleir på en øy, fikk jeg en følelse av vantro - dette skjer jo ikke i Norge, det er ikke mulig.... Resten av kvelden gikk med til å følge med på all ny informasjon som kom fram og jobben ble gjort i automodus da omfanget slo innover meg. Men det var ikke før jeg sto opp tidlig dagen etter for å dra på jobb igjen og hørte antallet døde på p4 at jeg ble virkelig redd og kjente bare tårene presse på. I dagene etter satt tårene løst.... "

- Nils Martin Ek 22 år Forvirret

" Jeg begynte en av mine feriedager i Kansas City med å se at en bombe hadde gått av i Oslo som breaking news på CNN. Vi fikk ikke så mye info, så jeg skjønte ikke omfanget før jeg fikk melding fra min mor om at de alle var i live. Vi satt klistret foran skjermen og byttet febrilsk mellom kanaler for å få med oss mest mulig informasjon. Når det så ble vist flere bilder, og nyheten om Utøya kom, ble situasjonen helt surrealistisk. Det var rett og slett ikke til å tro. Fra den dagen gikk det kaldt nedover ryggen min når amerikanerne spurte hvor vi var fra. Og plutselig visste de alle hvor både Oslo og Norge var. På en måte var det lettere å være så langt unna, på en annen måte vanskeligere. Det var uansett en ferie jeg aldri glemmer. "

- Anette 28 år Forvirret

" Vi var på tur ut med helikopter til skipet 'Nordsyssel'. Vi skulle 1 uke på søppeltokt. Hadde fått med oss bombingen i Oslo rett før vi skulle dra. Skytingen fikk vi vite om da vi landet ca 1 time etterpå. Men vi ante ikke omfanget og alvorlighetsgraden før vi kom tilbake en liten uke etterpå. Vi fikk små oppdateringer via en radio oppe på broen, og via en som hadde satellittelefon. Kunne ikke skjønne hva som hadde skjedd. Vi gikk hjem med båten etter endt søppeltokt. Når vi nærmet oss Longyearbyen fikk vi dekning på telefonene. Da satt alle for å prøve å oppdatere seg på hva som hadde skjedd på små skjermer. En helt absurd situasjon! Og jeg begynte ringerunde som å sjekke at alle jeg kjente hadde det bra. Husker også at vi hadde 3 min. stillhet noen dager etter 22.Juli. Hele gruppen samlet oss på en strand helt øde i ingenmannsland nord på Svalbard. Tente bål og sendte tanker til alle som var berørte. Det var sterkt! "

- Cathrin Olaisen 25 år Forvirret

" Vanskelig å sitte så langt unna og forstå omfanget av det som skjedde "

- Wibeke 45 år Vitebegjærlig

" Vi var hjemme i Deichmansgate, noen hundre meter fra regjeringskvartalet. Bomben fikk hele gården til å riste, og det smalt i vinduene. Vi gikk bort til regjeringskvartalet for å se hva som hadde skjedd. Øverst i bibliotektrappa stoppet vi og kikket utover plassen. Alt var knust, og det var merkelig stille. Skadene var grusomme, og vi forsto at det måtte ha gått liv tapt. Vi skjønte at vi bare måtte komme oss hjem. Så kom meldingene fra Utøya, og de fryktelige bildene av flyktende ungdommer. Ble sittende å se på tv til fire om morgenen. Sov to timer og våknet av at jeg hørte skrik i hodet. Slo på tv og fikk vite det grufulle omfanget. Utenfor var alle de vante gatene sperret av og voktet av soldater med maskingevær. Marianne B. 44 år "

- Marianne B. 44 år Trist

" Jeg var på vei til jobb da meldingene om eksplosjonen kom. Da visste man ikke verken skadeomfanget eller noen ting. Da jeg kom hjem fra jobb klokka 22.30 sto nyhetene på i stua hjemme. 'Minst ti drepte på Utøya' flimret over skjermen. Dagen etter ble ikke noe bedre. Jeg tenker fortsatt daglig på det som skjedde. "

- Kvinne 20 år Trist

Søk i kommentarene:

Antall forekomster av utvalgte ord

Oslo ( 1075 )
fikk ( 811 )
Utøya ( 680 )
tv ( 668 )
Satt ( 594 )
Hørte ( 523 )
hjem ( 506 )
Norge ( 429 )
gikk ( 414 )
skjedd ( 410 )
dagen ( 393 )
helt ( 352 )
bombe ( 326 )
regjeringskvartalet ( 313 )
nyhetene ( 313 )
Trodde ( 297 )
Hele ( 295 )
tenkte ( 293 )
jobb ( 281 )
kvelden ( 266 )
vei ( 241 )
sa ( 239 )
bomben ( 238 )
hjemme ( 236 )
Ringte ( 236 )
se ( 235 )
uvirkelig ( 234 )
veldig ( 227 )
skjønte ( 223 )
eksplosjon ( 223 )
første ( 222 )
skjedde ( 205 )
radioen ( 200 )
resten ( 197 )
NRK ( 192 )
fulgte ( 190 )
aldri ( 187 )
venner ( 186 )
senere ( 184 )
Alt ( 184 )
måtte ( 183 )
redd ( 183 )
litt ( 179 )
dag ( 177 )
gått ( 176 )
ferie ( 173 )
skyting ( 170 )
høre ( 166 )
begynte ( 165 )
fortalte ( 158 )
trist ( 156 )
kjente ( 155 )
sjokk ( 153 )
akkurat ( 152 )
sentrum ( 152 )
sms ( 149 )
Slo ( 145 )
sammen ( 144 )
nyheter ( 143 )
juli ( 139 )
flere ( 138 )
radio ( 137 )
langt ( 126 )
følte ( 126 )
bilen ( 124 )
rundt ( 124 )
sto ( 122 )
gang ( 121 )
folk ( 119 )
neste ( 117 )
smalt ( 116 )
tok ( 115 )
visste ( 115 )
komme ( 114 )
igjen ( 113 )
leste ( 108 )
ei ( 108 )
stod ( 107 )
familie ( 106 )
plutselig ( 104 )
forvirret ( 102 )
husker ( 102 )
Tour ( 100 )
dro ( 100 )
familien ( 99 )
eksplosjonen ( 99 )
byen ( 98 )
to ( 98 )
kommet ( 96 )
natten ( 96 )
France ( 95 )
jag ( 94 )
meldingene ( 93 )
via ( 91 )
etterpå ( 90 )
nyheten ( 90 )
skje ( 89 )
etterhvert ( 89 )
omfanget ( 89 )
och ( 88 )