HVOR VAR DU 22. JULI 2011?

Fortell oss hvor du var, hvordan du først fikk høre om terrorhandlingene og hva du følte.

Alle kommentarer som inneholder ordet "sentrum"

Vis alle kommentarene

" På besøk med ett barnebarn hos min mor. Verandadøren med åpning i retning regjeringsbygget sto åpen. Et uvanlig drønn, en eksplosjon ulik alt jeg kjente, men lignet bygning som faller sammen (hørt på film og tv). -Tok de en minibank, nå sa min tunghørte mor på 99 år (idag i god behold på 100). Etter sekunder fyltes luften med sirener fra alle kanter, over Alex Kiellands plass mot byen. Det oppsiktsvekkende var også at allerede etter ca 5 min ringte vår sønn fra hotellrommet i Gøteborg og lurte på hva som skjedde i Oslo og hvor vi som barnevakt for to og barna befant oss. Via Facebook hadde han fått melding fra Oslo sentrum om eksplosjon av ukjent omfang. Barnevakten fikk streng beskjed om å reise hjem. En uvirkelig tid fulgte. "

- Tor Mørk 65 år Vitebegjærlig

" Min mann og jeg var på vei over til Sverige da vår eldste sønn ringte og fortalte at en mengde sykebiler og politibiler var på vei til Oslo sentrum pga. en bombe som skulle ha sprengt der.Han oppdaterte oss jevnlig på tlf. og da nyhetene om Utøya kom ble jeg bare sort innvendig.Tenkte på redselen ungdommen måtte ha følt og på alle de som hadde en av sine nærmeste der.Tenkte på alle de som nå fikk livene sine forandret, på det store arbeidet en sorgprosess er. "

- Trine Branderud 57 år Trist

" Jeg deltok i spelet om heilag Olav på verdalen i denne perioden. Vi skulle ha øving senere på dagen, jeg, faren min og en kompis satt å hørte på radioen i bilen så hørte vi at det hadde gått av en bombe i Oslo sentrum men at den ikke var stedsatt. Jeg trodde det var en sommerspøk i fra medienorge men det var det ikke. "

- Andreas 19 år Forvirret

" Jeg hadde akkurat kommet hjem fra oslo sentrum, satt i stua med terrassedøren åpen, radioens NRK P1 stod på. Himmelen var mørk og regntung da jeg hørte drønnet, trodde det var torden, men stusset litt fordi det var bare ett smell. Jeg sa til min kompis at nå tordner det. Så kom nyhetene på radio, og jeg slo på TV'n. Deretter ble jeg sittende å følge tv-nyhetene hele kvelden og til over midnatt. Jeg tenkte umiddelbart at dette ikke kunne være terror fra muslimer, det er jeg stolt over. Samtidig var jeg på Facebook og fulgte debatten der. Da mange uten å vite kunne slå fast at det var muslimer som stod bak, skrev jeg på FB at vi måtte være forsiktige med å dømme før vi vet. mange var enige i det.Jeg var helt nummen, og det opplevdes som en svart dag. da jeg våknet lørdag morgen og hørte omfanget av terroren, ble jeg helt lamslått og svært trist. Lørdag heiste jeg balkongflagget på halv stang. "

- Rolf 54 år Vitebegjærlig

" Den første meldingen om bomben fikk jeg gjennom en nyhetsapp på mobilen. Jeg trodde meldingen var fullstendig overdrevet og at det umulig kunne være en eksplosjon så stor som den ble beskrevet. Et par timer senere spiste jeg på gladmatfestivalen i sentrum av Stavanger. Det kom meldinger inn om skyting på ungdomsleir. Da begynte venner å sende meldinger om jeg hadde fått kontakt med de vi kjente på Utøya. Jeg sendte en melding til en av dem: 'Hva skjer? Går det bra med deg?'. Jeg fikk aldri svar. Resten av kvelden og natten gikk til å sitte i timesvis å scanne nettaviser og prøve å få tak i alle detaljer om alt, mens jeg hadde to venninner på skype. Som mange andre var jeg i sjokk, og gråt ukontrollerbart. Resten av den helgen gråt jeg til jeg var tom, og fikk bare pause sent på natten når jeg endelig sovnet. Jeg klarte ikke å få vekk bilder jeg hadde sett fra skytingen og bildene jeg selv så for meg der ungdommer på min alder ble jaget i gjennom skogen som dyr. "

- Ingjerd 18 år Vitebegjærlig

" Møtte trafikkorken som satte gjerningsmannen ut av spill en tid fra Oslo sentrum på vei til Utøya, ekkelt å tenke på. Vi ble klar over bomben i regjeringskvartalet på tven ved en bensinstasjon ved Letohallen. Ventet da lenge på at radioen skulle holde oss oppdatert på veien videre mot Hamar. Resten av helgen ble brukt foran tven i sjokk og vantro. Det var faktisk litt godt å så kunne reise videre til en hytte uten tv og internettforbindelse. "

- Camilla L-Ø 36 år Vitebegjærlig

" Var på slutten av en ukes lang konferanse om migerasjon i Timisora i Romania. Fikk først vite om det av en annen norsk deltager. Kvelden ble så brukt i det ene rommet på hotellet som hadde en TV med CNN. Videre begynte vi å sende meldinger til venner i Oslo og etter hvert til venner i AUF. Var en forferdelig dag. Ingen svar og lite info. Husker hvor forbannet vi var for at NRK ikke streamet til utlandet. Det verste var når vi våknet dagen etterpå og vi virkelig forsto hvor mange det kunne være. Enda flere smser som ble sendt. Spesielt til AUFere. Spesielt var det også å fly hjem og bli møtt av væpnede politi på Gardemoen og soldater i Oslo sentrum. Sterkt å være med på Roseseremonien på Rådhusplassen etterpå. "

- Erlend J Sand 28 år Trist

" Eg solgte is med Isrosa då me fekk SMS om me var OK. Var jo ikkje i Oslo so det var me, forstod ikkje kva dette var for noko og gjekk inn på NRK. Bombe i Oslo sentrum! Me satte opp laptopen ut mot gata og sette på NRK Nett-TV. Me vart til slutt ei slags informasjonsbu om kva som skjedde, fleire kom innom og me diskuterte og prøvde å få oversikt over kva som skjedde. Me gjekk tidleg heim den dagen, og dei neste dagane/vekene sat eg berre framfor TV-en og PC-en. "

- Odin Hørthe Omdal 25 år Vitebegjærlig

" Hadde akkurat vært på ferie, og hadde derfor gått glipp av den nyeste Harry Potter filmen. Derfor bestemte jeg meg for å gå på kino alene å se filmen. Mot slutten av filmen reiser en mann seg i salen og roper 'BOMBE! Det har vært en bombe i sentrum. Det brenner!' Alle begynte å ta opp telefoner og over halvparten dro fra kinoen. Telefoner begynte å strømme inn og jeg dro hjem. "

- Vilde 18 år Forvirret

" Var på vei inn på Steen&Strøm da bomben smalt. Det ristet kraftig i bakken. Mange kom ut, og jeg fulgte bare med strømmen. Det var mye aske og røyk over oss i gatene og alle alarmer skrek. Knuste vinduer og redde, forvirrede mennesker overalt. Jeg turde ikke gå mot Oslo S, da jeg tenkte det kanskje var et risikabelt område. Jeg havnet på Youngstorget. Da jeg så Regjeringsbygget begynte det å svimle, og jeg prøvde å finne en vei ut av sentrum. Det var vanskelig pga alle sperringene, men det gikk til slutt. Jeg tenkte; skjer det noe dramatisk igjen i nærheten av meg nå så dør jeg kanskje; hvis ikke overlever jeg. Nå går jeg bare hele veien hjem. "

- Anne Grethe Teien 38 år Forvirret

" Familien samlet i sommerhuset, ferie, solrike, lykkelige dager. Bombe i Oslo sentrum? Tven på, hva? Vantro da skytingen på Utøya ble bekreftet og koblet sammen med bomben. Den fryktelige, fryktelige morgenen da dødstallene var så vanvittig høye. Ikke direkte berørte, men så bunnløst sorgtunge. Hvorfor? Noe så meningsløst. "

- Nina og Morten 32 år Vitebegjærlig

" Var på hytta i Finnskogen, kjørte tidlig fra jobb denne fredagen. Mens vi satt ute med gjester fra Berlin og nøt sommervarmen begynte telefonene å ringe. Min kone og jeg er begge statsansatte med jobb i Oslo sentrum. Normalt sykler vi forbi H-blokka litt før halv fire hver dag. Resten av kvelden satt jeg ved radioen. Tiden fram til neste morgen føltes som et mareritt i en glassbolle. Skjedde dette i virkeligheten, eller bare på radio? Med meldingen om antatt antall drepte lørdag morgen klarte jeg ikke å holde meg ute i skogen lenger og ba min kone kjøre meg til Kongsvinger for første tog til Oslo. Da vi svingte inn på Jernbaneplassen i Kongsvinger og så flagget på halv stang ble situasjonen virkelig for meg. Da gråt jeg. "

- Cornelis 42 år Trist

" Hadde nettopp kommet hjem fra jobb og sto på kjøkkenet da jeg hørte et høyt drønn. Trodde det var tordenvær og tenkte: 'Å, nei - nå får jeg ikke sett målgangen i Tour de France!' Kort etter fikk jeg melding om at det hadde vært en eksplosjon i regjeringskvartalet. Sendte tekstmelding til ei venninne som jeg visste var i sentrum og i nærheten. Jeg hadde nettopp flyttet og ikke fått internett ennå, noe som verken før eller siden har vært mer frustrerende. Så på nyhetssendingene resten av kvelden og sov med radioen på. "

- Sun Iren Bjørnås 30 år Vitebegjærlig

" Var på hytta i den vakre norske fjellheimen sammen med min beste veninne. Vi hadde kommet hjem fra en liten tur og satte oss i hver vår seng og leste bok, samtidig som vi hørte på radio. Klokken ti på halv fire kom det en ekstra nyhetssendign som fortalte oss at det hadde vært en eksplosjon i Oslo sentrum. Unge som vi var, og fromdeles er, tenkte vi begge to at det måtte ha vært en gass- eksplosjon. Timene gikk og vi fikk vite om frykteligheten som var skjedd så langt unna, men somtidig så nært. Aldri før har stillheten i fjellet vært så stille. Aldri før har jeg følt meg så maktesløs som jeg gjorde da vi våket dagen etter. Aldri vil jeg glemme "

- Veslemøy 21 år Forvirret

" Jeg var midt i København med mann og to barn på 14 og 1år. fikk en kort telefon fra svoger ii Oslo som fortalte om en bombe i sentrum. Alt virket uvirkelig. Vi leste nettaviser på iphone mens vi gikk gjennom byen. Skyting på Utøya, kjempebombe i regjeringskvartalet. Tenkte på både terrorister og sinnsyke hevnere. Det siste virket mer og mer sannsynlig ettersom rykter og twittermeldinger fra Utøya kom frem. Vanskelig å ta det inn. Halve natten foran tv på hotellet. Norsk, dansk, svensk, internasjonale kanaler. Stoltenbergs blikk og storbergets skjelvende stemme. De visste mer. En morgen med et ufattelig tall på antatt omkomne. Kringsatt av fiender ble sunget i domkirken. Ville bare gråte men gikk ut i dagen og livet sammen med barna. Savnet Oslo. Tomhet, tristhet, skrekk og sjokk. "

- Catherine 38 år Redd

" Hadde akkurat begynt på middagen då mamma ringe og seie: 'Eg ville berre sei at alt er bra med meg,det har eksplodert nede i sentrum,men eg er komen heim.' Eg vart egentlig irritert for å bli forstyrra i middagen,men då eg skrudde på TV'n vart eg og pappa enige om at det var godt mamma ringde FØR me såg/høyrde noko i media. "

- Siv 27 år Forvirret

" Satt i bilen på Autobahn gjennom Tyskland, da vi hørte på EKSTRA-nyhetssending på tysk radio. Forsto ikke alt, men noen ord forsto vi; 'bomben' 'Oslo' og 'Jens Stoltenberg' gikk igjen hele tiden. Dette førte til at vi brukte mobilen og internett der og fant ut om bomben i Oslo sentrum. Da vi kom til hotellet satte jeg på TV'en med en gang og fikk sjokkbeskjeden om Utøya. Kommer aldri til å glemme denne dagen.. "

- Erlend 24 år Vitebegjærlig

" Fikk besøk av en venn fra Bergen denne dagen. Han ville gjerne se Oslo, vi var på vei fra Grünerløkka til sentrum. Vi var over broen til Blå da vi hørte noe vi trodde var en container som hadde falt. "

- Terje 27 år Forvirret

" Vi var på sommerferie i Risør, og skulle sjekke siste nytt om tour de France. De første bildene fra Oslo sentrum var totalt kaotiske. Hva hadde skjedd? Og hvor? Vi skulle feire 17årsdagen til datteren vår, så da gjestene kom kl. 17.00 ble TVen ble slått av. Da vi gikk tilbake til nyhetene igjen kl. 18.30 ble vi sittende resten av kvelden foran TVen, helt overveldet av rapportene fra Utøya. Vi avbrøt ferien to dager etter for å være med på rosemarkeringen i Oslo. "

- Anne 51 år Forvirret

" Sendte sms til eldste datter som bor i Oslo og sa jeg håpet hun ikke var i sentrum pga bombe. Det var ca.15.50 og jeg fikk raskt svar, hun hadde ikke hørt nyheten. Og var ikke i sentrum, heldigvis "

- Mumimamma 56 år Forvirret

Søk i kommentarene:

Antall forekomster av utvalgte ord

Oslo ( 1075 )
fikk ( 811 )
Utøya ( 680 )
tv ( 668 )
Satt ( 594 )
Hørte ( 523 )
hjem ( 506 )
Norge ( 429 )
gikk ( 414 )
skjedd ( 410 )
dagen ( 393 )
helt ( 352 )
bombe ( 326 )
regjeringskvartalet ( 313 )
nyhetene ( 313 )
Trodde ( 297 )
Hele ( 295 )
tenkte ( 293 )
jobb ( 281 )
kvelden ( 266 )
vei ( 241 )
sa ( 239 )
bomben ( 238 )
hjemme ( 236 )
Ringte ( 236 )
se ( 235 )
uvirkelig ( 234 )
veldig ( 227 )
skjønte ( 223 )
eksplosjon ( 223 )
første ( 222 )
skjedde ( 205 )
radioen ( 200 )
resten ( 197 )
NRK ( 192 )
fulgte ( 190 )
aldri ( 187 )
venner ( 186 )
senere ( 184 )
Alt ( 184 )
måtte ( 183 )
redd ( 183 )
litt ( 179 )
dag ( 177 )
gått ( 176 )
ferie ( 173 )
skyting ( 170 )
høre ( 166 )
begynte ( 165 )
fortalte ( 158 )
trist ( 156 )
kjente ( 155 )
sjokk ( 153 )
akkurat ( 152 )
sentrum ( 152 )
sms ( 149 )
Slo ( 145 )
sammen ( 144 )
nyheter ( 143 )
juli ( 139 )
flere ( 138 )
radio ( 137 )
langt ( 126 )
følte ( 126 )
bilen ( 124 )
rundt ( 124 )
sto ( 122 )
gang ( 121 )
folk ( 119 )
neste ( 117 )
smalt ( 116 )
tok ( 115 )
visste ( 115 )
komme ( 114 )
igjen ( 113 )
leste ( 108 )
ei ( 108 )
stod ( 107 )
familie ( 106 )
plutselig ( 104 )
forvirret ( 102 )
husker ( 102 )
Tour ( 100 )
dro ( 100 )
familien ( 99 )
eksplosjonen ( 99 )
byen ( 98 )
to ( 98 )
kommet ( 96 )
natten ( 96 )
France ( 95 )
jag ( 94 )
meldingene ( 93 )
via ( 91 )
etterpå ( 90 )
nyheten ( 90 )
skje ( 89 )
etterhvert ( 89 )
omfanget ( 89 )
och ( 88 )